Moody´s poprvé od finanční krize zlepšila výhled německých bank

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 6. září (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody´s zlepšila poprvé od začátku finanční krize v roce 2008 výhled pro německý bankovní sektor. Ztráty německých bank vzniklé v důsledku krize se snižují a jejich kapitál narůstá, konstatovala dnes agentura.

 

Výhled německých bank je nyní podle Moody´s "stabilní", zatímco dosud byl "negativní". Znamená to, že agentura přestává upozorňovat na obecné riziko zhoršení úvěrového ratingu německých bank.

Německé banky jsou často označovány za slabý článek největší evropské ekonomiky, zejména zemské banky vlastněné většinově spolkovými zeměmi, které musel stát v době krize zachraňovat před pádem. "Německé banky jsou nyní lépe schopné vydržet otřesy," uvedla analytička Moody´s Katharina Bartenová.

Nejhorším obdobím si už německé banky prošly, jejich ziskovost však nadále podkopávají faktory jako nízké úrokové sazby a nadměrné kapacity, uvedla Moody´s. Objem rizikových aktiv sice u bank klesl, stále však pro ně představuje riziko. dodala.

Německo je sice v ekonomice pro Evropu vzorem síly, někteří jej však kritizují za křehký a roztříštěný bankovní systém. Jeho pyramida sestává z Deutsche Bank a Commerzbank na vrcholu, pěti větších zemských bank a několika zahraničních a družstevních ústavů uprostřed a velkého množství spořitelen a družstevních záložen na spodku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK