Americké akcie přešly v poledne ze ztrát k růstu

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. září (ČTK) - Americké akcie v silně kolísavé první polovině dnešního obchodování přešly ze ztrát do kladných čísel. Wall Street paradoxně podpořily slabé údaje z amerického trhu práce, které zvýšily naděje na pokračování měnové stimulace centrální banky (Fed), Trh před víkendem intenzivně hodnotí pravděpodobnost brzkého západního úderu proti Sýrii.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones posílil o 0,2 procenta a pohyboval se kolem 14.963 bodů. Širší index S&P 500 byl na 1660 bodech s přírůstkem 0,3 procenta. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,2 procenta na 3666 bodů. Akciové indexy rostou už čtvrtý den za sebou.

Americká ekonomika vytvořila v srpnu 169.000 nových pracovních míst, což bylo méně, než se čekalo. Statistici současně snížili údaje za červen a červenec celkem o 74.000 míst.

Nové údaje zpočátku trh oslabovaly, pak se ale obnovil růst. Zpráva totiž naznačila, že by centrální banka USA (Fed) mohla začít s omezováním svého programu na podporu ekonomiky později než tento měsíc, jak se všeobecně předpokládá. Zpráva ale vyvolávala silné kolísání, protože řada analytiků je názoru, že čísla nebyla natolik slabá, aby to Fed od záměru zahájit omezování stimulace odvrátilo.

Investoři nadále odhadují pravděpodobnost toho, že USA povedou proti režimu syrského diktátora Bašára Asada úder za jeho údajné nasazení chemických zbraní proti civilistům. Prezident Barack Obama sice dostal pro zásah podporu klíčových členů Kongresu, na petrohradském summitu G20 ale čelil silně odmítavému postoji Ruska. Francie však naznačila, že pokud se Rada bezpečnosti OSN na úderu neshodne, vstoupí do mezinárodní koalice pro Asadovo potrestání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK