Dolar po zprávě o nezaměstnanosti v USA klesl

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. září (ČTK) - Americký dolar na závěr týdne oslabuje a stáhl se z nejvyšší hodnoty za sedm týdnů vůči euru. Důvodem byla zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA, která zklamala investory a snížila naději na brzké omezení stimulačního programu centrální banky USA (Fed).

V 18:25 SELČ euro vůči dolaru zpevnilo o 0,4 procenta na 1,3164 USD, k jenu ale kleslo o 0,7 procenta na 130,48 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o jedno procento na 99,14 JPY.

Americká ekonomika vytvořila v srpnu méně pracovních míst, než se čekalo, a ministerstvo práce rovněž revidovalo údaje o počtu nových pracovních míst za uplynulé dva měsíce směrem dolů. Míra nezaměstnanosti se sice snížila na nejnižší hodnotu za čtyři a půl roku, důvodem však byla skutečnost, že někteří lidé přestali hledat práci, a vypadli tak z oficiální statistiky.

Zpráva snížila šanci, že by Fed mohl rozhodnout o omezení stimulačního programu již na svém zasedání v polovině tohoto měsíce. Vedení Fedu totiž již dříve dalo najevo, že při jejich rozhodování o omezení programu bude hrát důležitou roli stav trhu práce, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK