Polský rozpočtový deficit bude díky změnám penzí nižší

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 6. září (ČTK) - Polská vláda dnes schválila návrh rozpočtu na příští rok, jehož deficit bude zřetelně pod původním plánem. Nižší schodek bude výsledkem navrženého plánu vlády převést podstatnou část majetku soukromých penzijních fondů na stát, řekl ministr financí Jacek Rostowski.

Schodek vládního rozpočtu má v roce 2014 podle návrhu činit 47,7 miliardy zlotých (287 miliard Kč), což je o zhruba čtyři miliardy zlotých méně, než předpokládal původní plán. Deficit má být také nižší než očekávaný schodek v tomto roce, jehož odhad vláda nedávno zvýšila na 51,6 miliardy zlotých.

"Návrh vyžaduje velmi výrazné změny v podobě nejdůležitějších prvků reformy penzijního systému," dodal Rostowski.

Vláda ve středu oznámila, že převede na státní penzijní systém řadu aktiv penzijních fondů, aby snížila zadluženost státu. Podle zástupců soukromých fondů však tím připravuje konec celého nynějšího soukromého pilíře důchodového systému založeného právě na fondech a hrozí jí odvrat zahraničních investorů, podobně jako to po zestátnění penzijních fondů zažilo v minulých letech Maďarsko.

Premiér Donald Tusk ve středu oznámil, že soukromé fondy v rámci státem garantovaného systému důchodového pojištění budou muset převést vlastněné dluhopisy bez náhrady na státní důchodový fond. To, co na účtech občanů u soukromých fondů zůstane, se během deseti let před dosažením pojištěncova důchodového věku postupně převede na státní fond.

V budoucnu se nynější povinné příspěvky do soukromých fondů změní na dobrovolné, řekl Tusk. Podle něj se současný systém budoval na rostoucím státním dluhu a ukazuje se prý, že je velmi nákladný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK