Slovinsko zlikviduje dvě malé banky

06.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lublaň 6. září (ČTK) - Slovinsko zlikviduje dvě malé banky, Factor Banka a Probanka, aby zajistilo finanční stabilitu bankovnímu systému. Oznámil to dnes guvernér centrální banky Boštjan Jazbec. O Slovinsku se již dlouhou dobu spekuluje jako o kandidátovi na zahraniční finanční pomoc kvůli jeho problémovému bankovnímu sektoru.

Jazbec dodal, že majitelé účtů u obou bank o své vklady nepřijdou, protože stát garantuje veškeré úspory v obou bankách. Obě banky jsou soukromé a patří mezi nejmenší banky v zemi.

"Další činnost obou bank by mohla výrazně omezit finanční stabilitu slovinského bankovního systému," prohlásil Jazbec na tiskové konferenci. Dodal, že centrální banka i vláda se snaží zabránit vzniku podobné situace jako na Kypru.

Slovinské banky trápí špatné úvěry v objemu 7,5 miliardy eur (193,5 miliardy Kč). To odpovídá zhruba 21,5 procenta hrubého domácího produktu.

Slovinská ekonomika byla v roce 2007 nejrychleji rostoucím členem eurozóny. Kvůli vysoké závislosti na vývozu však na zemi měla těžký dopad globální krize a země je nyní v recesi, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK