Čína vstupuje do obřího projektu těžby ropy v Kazachstánu

07.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Astana 7. září (ČTK) - Čínský prezident Si Ťin-pching dnes v Kazachstánu dohodl vstup čínské firmy CNPC do obřího ropného naleziště Kašagan. Transakce v hodnotě pěti miliard dolarů (asi 98 miliard Kč) je klíčovou z celkem 22 dohod za úhrnných 30 miliard dolarů, které Si uzavřel během své dvoudenní návštěvy země. Kašagan v Kaspickém moři je největším projektem rozvoje těžby ropy ve světě za posledních pět desetiletí.

Dohodu o Kašagan dnes odpoledne za účasti prezidentů obou zemí podepsali šéfové CNPC a kazachstánské energetické společnosti KazMunaiGas. CNPC získá v projektu podvodní těžby podíl 8,33 procenta.

"Obě země se dohodly na vstupu Číny do rozvoje naleziště Kašagan," řekl Si novinářům po jednání s prezidentem Kazachstánu Nursultanem Nazarbajevem. "Obě vlády tuto dohodu vítají a podporují," dodal.

Dohoda o vstupu CNPC do Kašaganu dál zvyšuje vliv Číny ve střední Asii. Čínský prezident před Kazachstánem navštívil Turkmenistán, kde se účastnil podpisu dohod o dodávkách zemního plynu a vybudování plynovodu do Číny.

Čína také v rámci dohod slíbila, že v Kazachstánu vybuduje velkou ropnou rafinérii. Další dohoda zajistila garance na úvěry od China Development Bank a Export-Import Bank of China v rozsahu od tří do pěti miliard dolarů pro kazachstánský státní holding Baiterek, který podporuje inovace a průmyslové projekty. Čína se již v Kazachstánu angažuje v řadě menších ropných projektů.

Dohoda s CNPC zmařila snahu Indie o získání podílu v Kašaganu. Indie měla vstoupit do projektu poté, co loni americká společnost ConocoPhillips oznámila, že chce svých 8,4 procenta v Kašaganu prodat, a předběžně se na jeho prodeji dohodla i indickou společností ONGC. Kazachstán však letos v červenci oznámil, že využije svého předkupního práva a podíl koupí.

Dohoda předpokládá, že Čína pomůže zařídit pro KazMunaiGas úvěr v sumě až tří miliard dolarů, který bude financovat druhou fázi rozvoje těžby na Kašaganu. Ta má začít v roce 2020.

KazMunaiGas vstoupil do mezinárodního konsorcia pro rozvoj Kašaganu v roce 2005 a nyní v něm má podíl 16,8 procenta. Kašagan a sousední ropná pole obsahují zhruba 35 miliard barelů ropy, z toho vytěžitelných je až 13 miliard barelů. Ropa by se zde měla podle místních činitelů začít těžit už tento měsíc a v první fázi by mělo jít o 180.000 barelů denně. Ve druhé fázi se má produkce zvýšit na 370.000 barelů denně.

Nadnárodní konsorcium pro Kašagan už do projektu za posledních 13 let investovalo asi 50 miliard dolarů, Jde tak v současnosti o nejnákladnější projekt ropné těžby na světě. Členy konsorcia jsou dále italská ENI, americká ExxonMobil, britsko-nizozemská Royal Dutch Shell, francouzská Total a japonská společnost Inpex.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK