Čínský vývoz v srpnu potvrdil trend oživení

08.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 8. září (ČTK) - Čínský vývoz v srpnu po červencovém oživení z poklesu zrychlil růst a dovoz zůstal silný. Dnešní údaje čínských vládních úřadů potvrdily trend zotavování druhé největší ekonomiky světa z útlumu.

Čínský export, který zůstává hlavním motorem ekonomiky země, vzrostl v meziročním srovnání o 7,2 procenta. V červenci se vývoz zotavil z červnového poklesu, který byl první za 17 měsíců.

Dovoz zpomalil růst na sedm procent po červencovém vzestupu o téměř 11 procent. Čínský přebytek zahraničního obchodu se tak zvýšil na 28,6 miliardy dolarů (560 miliard Kč) z červencového aktivního salda 17,8 miliardy dolarů.

"Čínský zahraniční obchod v srpnu udržel příznivý červencový trend, což je v souladu s údaji naznačujícími zrychlení dynamiky ekonomického růstu a zlepšení nálady na trhu. Ukazuje to na posílení růstu HDP ve třetím čtvrtletí," uvedli podle agentury Reuters ekonomové australské banky ANZ.

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí kvůli slabé zahraniční poptávce zpomalila tempo růstu už desáté čtvrtletí po sobě a její hrubý domácí produkt vzrostl v meziročním srovnání o 7,5 procenta. Údaje z posledních týdnů ale vykazují stabilizaci a oživování z útlumu. Slabý růst země by mohl mít negativní dopad i na další ekonomiky, nejen v Asii, ale i ve zbytku světa.

Oficiálním cílem vlády pro letošní rok je dosáhnout růstu o 7,5 procenta, což by znamenalo nejpomalejší tempo za posledních 23 let. Loni hrubý domácí produkt Číny vzrostl o 7,8 procenta, což bylo nejméně od roku 1999.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK