Japonská ekonomika podle upravených čísel rostla výrazně rychleji

09.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. září (ČTK) - Japonská ekonomika si ve druhém čtvrtletí vedla lépe, než naznačovala předběžná vládní data. Hrubý domácí produkt třetí největší světové ekonomiky vzrostl v období od dubna do června o 3,8 procenta oproti původně uváděnému tempu růstu o 2,6 procenta. Ukázaly to dnešní zpřesněné vládní údaje.

Výsledek je o něco lepší než odhady analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters počítali s růstovým tempem 3,7 procenta. Zlepšení nastalo i v mezikvartálním srovnání. Oproti předešlému čtvrtletí japonská ekonomika vzrostla o 0,9 procenta místo původně uváděných 0,6 procenta.

Upravené údaje podtrhují přesvědčení, že japonská ekonomika míří k mírnému zotavení. Mohly by také podpořit argumenty japonského premiéra Šinzóa Abeho pro zvýšení daně z obratu. Krok, který vláda plánuje na příští rok, má pomoci snížit japonský státní dluh, jenž je z vyspělých zemí zdaleka nejvyšší na světě.

Nové statistiky se objevily několik dní poté, co Mezinárodní olympijský výbor zvolil japonskou metropoli pořadatelem letních olympijských her v roce 2020. Podle analytika Masamičiho Adačiho z banky JPMorgan v Tokiu ale přímý vliv tohoto rozhodnutí pravděpodobně není tak velký. Větší roli hraje pocit, že Tokio bude pořádat velké mezinárodní hry. "Tento typ mínění podpoří ekonomiku," uvedl podle agentury Reuters. Tokijská burza dnes po otevření přidávala více než 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK