Nezaměstnanost ve středních Čechách zůstala na 6,4 procenta

09.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - Srpnová nezaměstnanost ve středních Čechách zůstala na 6,4 procenta jako v červenci. Úřady práce koncem měsíce registrovaly 56.509 lidí schopných okamžitě nastoupit do zaměstnání. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Podíl nezaměstnaných ve Středočeském kraji je v celorepublikovém srovnání čtvrtý nejnižší po Praze, Plzeňském a Jihočeském kraji.

Ministerstvo přešlo od letoška na nový ukazatel míry nezaměstnanosti. Nově uvádí podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let, zatímco dřívější míra nezaměstnanosti poměřovala uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem. Ve sledovaném věkovém rozmezí bylo v srpnu ve Středočeském kraji 56.441 nezaměstnaných.

Podle analytika příbramského úřadu práce Jaroslava Minaříka současnou situaci nejvíce ovlivňuje ukončení některých pracovních poměrů na dobu určitou a částečně i noví absolventi škol a učilišť. "V době prázdnin také nedochází k větší aktivitě zaměstnavatelů v souvislosti s přijímáním nových zaměstnanců," zhodnotil srpnové údaje.

Celkem bylo koncem srpna na středočeských úřadech práce evidováno 57.377 uchazečů o zaměstnání, o 187 více než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku úřady práce zaznamenaly nárůst počtu uchazečů o práci o 7925.

Během letošního srpna se přišlo nově zaregistrovat 4612 lidí, což bylo o 1344 méně než v červenci. Vyřazeno z evidence bylo 4425 uchazečů. Nejvyšší nezaměstnanost byla na Příbramsku, a to 8,5 procenta.

Úřady práce na konci srpna v regionu evidovaly 4602 volných pracovních míst, což je proti červenci o 272 méně. Na jedno volné pracovní místo ve Středočeském kraji připadalo zhruba 12 uchazečů o zaměstnání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK