Koruna v úvodu týdne oslabila k euru, k dolaru stagnovala

09.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne oslabila k euru a stagnovala k dolaru. Krátce před 10:30 se koruna vůči euru obchodovala na 25,82 Kč/EUR, proti pátečnímu závěru tak byla o čtyři haléře slabší. K dolaru si polepšila o haléř na 19,58 Kč/USD. Vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patrie Tomáše Vlka nebyla impulsem k oslabení koruny k euru dnešní data z české ekonomiky. "Inflace přitom byla mírně nižší, než se čekalo. Na druhou stranu, do poklesu cen hodně promluvila sezonnost," uvedl k ekonomickým datům Vlk.

Český statistický úřad dnes informoval, že spotřebitelské ceny v Česku se v srpnu snížily proti předchozímu měsíci o 0,2 procenta, zlevnily hlavně potraviny a nealkoholické nápoje. Meziroční růst cen zpomalil na 1,3 procenta. Analytici přitom odhadovali, že meziroční inflace zůstane na červencové úrovni 1,4 procenta.

Stejný směr jako koruna dnes drží podle Vlka i forint, který koriguje své páteční zisky. Kurz zlotého se mění minimálně. "Podporou je zřejmě snížení nervozity z domácích reforem, když polské výnosy míří dolů," míní Vlk.

K vývoji kurzu eura k dolaru analytik uvedl, že nakonec z pátečních amerických čísel vytěžil růst, který ale nebyl výrazný. Dnes dopoledne byl kurz na 1,3183 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK