Pražská burza zahájila týden růstem, nadále zpevňují akcie ČEZ

09.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne roste, hlavní index PX byl kolem 11:00 proti pátečnímu závěru výše o 0,69 procenta na 953,93 bodu. Nadále zpevňují akcie energetické firmy ČEZ, o skoro čtyři procenta posílily cenné papíry těžební firmy NWR. Vyplývá to z informací burzy.

Akcie ČEZ dnes zmírnily předchozí výrazný růst, dopoledne si připsaly 0,67 procenta na 464 korun. Ignorovaly tak výroky ředitele pro strategii ČEZ Pavla Cyraniho, že v případě zahájení dostavby Jaderné elektrárny Temelín firma zřejmě sníží nebo možná i přestane vyplácet dividendu, uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. Zdražování akcií ČEZ je podle něj dáno nárůstem ceny elektřiny, který trvá už deset dní po sobě. "Cena elektřiny s dodávkou v příštím roce šplhá na nejvyšší úroveň od konce dubna," podotkl.

Z pozitivního vývoje na svém primárním trhu ve Vídni těží podle Mokoše akcie rakouských finančních titulů VIG a Erste Bank. Cenné papíry VIG zdražily o 1,21 procenta na 1007 korun, Erste si připsala téměř šest desetin procenta na 635 korun.

Posilování akcií NWR zřejmě souvisí se zdražováním evropského termálního uhlí s dodávkou v příštím roce na nejvyšší cenu od poloviny srpna. NWR přidalo 3,99 procenta na 23,45 koruny. "Po nedávné korekci se zřejmě opět vrací nákupní zájem," poznamenal Mokoš.

Cenné papíry developera Orco si dopoledne připsaly 2,39 procenta a obchodují se na úrovni 60 korun. Téměř o procento na 99,95 koruny zpevnily akcie sázkové hry Fortuna.

Další středoevropské burzy s výjimkou té maďarské také rostou. Západoevropské akciové trhy naproti tomu otevřely opatrně mírným poklesem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK