Sentix: Nálada investorů v eurozóně je nejvýše od května 2011

09.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 9. září (ČTK) - Nálada investorů v eurozóně se tento měsíc dál zlepšuje a index nálady se poprvé za dva roky vyhoupl do kladných čísel. Investoři reagují na konec recese v eurozóně a jsou optimističtější v názoru na současnou situaci i ve výhledu eurozóny. Index nálady investorů v eurozóně, který sestavuje výzkumná skupina Sentix, se zvýšil na 6,5 bodu ze srpnových minus 4,9 bodu.

Index je tak nyní nejvýše od května 2011 a v kladných číslech je poprvé od července 2011. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali růst indexu pouze na minus 2,8 bodu.

"Je to druhý nejsilnější růst indikátoru od jeho začátku v 2003," dodal analytik organizace Sentix Sebastian Wanke.

Většina z 893 investorů dotazovaných v období od 5. do 7. září byla mnohem optimističtější v hodnocení současné situace i ve výhledu na příštích šest měsíců. Dílčí index současných podmínek vzrostl na minus 8,8 ze srpnových minus 22,3 bodu, a dostal se tak nejvýše od října 2011. Index očekávání se zvýšil na 23 bodů z předchozích 14,3 bodu.

Růst vývozu a výdajů vytáhl ve druhém čtvrtletí eurozónu z recese. Je to první známka oživení po nejdelší recesi v historii tohoto seskupení.

Index pro samotné Německo vzrostl v září o 8,1 na 28,4 bodu, což byla nejvyšší hodnota od dubna 2011. Německo je největší ekonomikou eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK