Deloitte dostala kvůli radám pro MG Rover rekordní pokutu

09.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. září (ČTK) - Účetní společnost Deloitte dostala od britského regulačního úřadu FRC pokutu 14 milionů liber (429,3 milionu Kč). Je to trest za to, že se firma dopustila střetu zájmů při poradenské činnosti pro britskou automobilku MG Rover Group v době jejího krachu. Jde o zatím nejvyšší pokutu, jakou úřad FRC v Británii udělil. Deloitte s rozhodnutím úřadu nesouhlasí.

Úřad FRC předložil k posouzení nezávislému tribunálu 13 obvinění a tribunál již v červenci rozhodl, že všechna obvinění jsou oprávněná. Nyní rozhodl také o pokutě. FRC žádal za pochybení pokutu v rozmezí 15 až 20 milionů liber. Tribunál také rozhodl o pokutě 250.000 milionů liber pro Maghsouda Einollahiho, který byl partnerem firmy v době, kdy se událost stala.

Automobilka vyhlásila konkurz v roce 2005 s dluhem 1,4 miliardy liber. O práci tehdy přišlo asi 6000 zaměstnanců. Čtyři z jejich bývalých ředitelů přitom o pět let dříve zřídili společnost Phoenix, která koupila ztrátovou automobilku za symbolických deset liber. Deloitte a Einollahi působili jako finanční poradci ve firmách napojených na MG Rover i Phoenix, včetně daňového poradenství. Deloitte byl přitom auditorem MG Rover.

Společnost Deloitte podle agentury Reuters varovala, že rozhodnutí může mít širší dopady na účetní poradenství a omezit účetní firmy v poradenské činnosti.

Předchozí rekordní pokuta od FRC činila 1,4 milionu liber. Úřad ji v roce 2012 udělil společnosti PricewaterhouseCoopers, a to za špatné rady bance JPMorgan Chase.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK