Google předložil EK nové návrhy v antimonopolním řízení

09.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 9. září (ČTK) - Americká internetová společnost Google předložila Evropské komisi nové návrhy ústupků, jimiž chce překonat obavy Bruselu ze zneužívání své dominantní pozice na trhu. Komise dnes uvedla, že návrhy od firmy přijala a nyní je vyhodnocuje. Komise už tři roky vyšetřuje Google kvůli údajnému zneužívání jeho dominantního postavení v internetovém vyhledávání k tomu, aby potlačoval konkurenci.

Dosavadní návrhy Googlu komise označila za nedostatečné a vyzvala firmu k předložení dalších. Evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia o víkendu řekl, že komise by ve vyšetřování Googlu mohla dospět k rozhodnutí během následujících měsíců. Mluvčí komise Jonathan Todd k novým návrhům nic konkrétního nesdělil.

"Náš návrh pro Evropskou komisi odpovídá na čtyři oblasti jejích obav. Na urovnání případu s komisí nadále spolupracujeme," řekl podle agentury Reuters mluvčí společnosti Al Verney.

Google již letos Evropské komisi některé ústupky nabídl, především změny v prezentování výsledků vyhledávání. Firmy, jejichž stížnosti vyšetřování Googlu odstartovaly, však nabídku Googlu označily za neadekvátní a uvedly, že její přijetí by jen potvrdilo dominanci firmy na trhu.

Evropská komise začala již v listopadu 2010 vyšetřovat, zda Google nemanipuluje s výsledky vyhledávání ve svůj prospěch a ke škodě konkurentů. Předcházely tomu stížnosti rivalů, včetně americké společnosti Microsoft a řady menších evropských internetových firem. Google má na evropském trhu internetového vyhledávání podle výzkumné firmy comScore podíl přes 80 procent.

Pokud komise dojde k závěru, že firma porušuje pravidla hospodářské soutěže, může ji potrestat pokutou až do deseti procent jejích globálních tržeb. Komise již v minulých letech pokutovala vysokými částkami přední americké technologické společnosti Microsoft a Intel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK