Návrhy na řešení situace na Dole Paskov má vláda mít do 14 dnů

09.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 9. září (ČTK) - Vláda by do dvou týdnů mohla dostat na stůl možné varianty řešení problematické situace na Dole Paskov na Frýdecko-Místecku, který zaměstnává asi 2500 vlastních lidí a 500 z dodavatelských firem. Kvůli vysokým nákladům zvažuje jeho vlastník, firma OKD, zavření dolu. Novinářům to dnes po jednání pracovní skupiny pro hospodářskou a sociální situaci v Moravskoslezském kraji řekl hejtman Miroslav Novák (ČSSD).

"Na základě zpracovaných analýz, které zpracoval CzechInvest, ministerstvo průmyslu i jednotliví zaměstnavatelé, bude vytvořen do 14 dnů souhrnný materiál s jasnou vizí, kam se bude odvíjet do budoucna průmysl v kraji," uvedl Novák.

Řešit se bude právě i Důl Paskov a možné varianty jeho dalšího osudu. "Skupina se sejde mimořádně již příští pátek a budou připraveny alternativy. Zpracuje to ministerstvo průmyslu ve spolupráci s OKD tak, aby bylo jasné, které modely jsou z pohledu práva reálné," uvedl Novák.

OKD už dříve sdělilo, že Důl Paskov bude v provozu minimálně do konce roku 2014. "Našim zájmem je prodloužit ten termín v podobě sociální těžby nebo konverze či útlumu o další léta do doby, než budou vytvořeny nové pracovní příležitosti," podotkl hejtman. Podle něj by pracovní místa měla zůstat zachována alespoň do roku 2016. "Do té doby by mohly být vytvořeny nové pracovní místa například příchodem nějakého strategického investora," vysvětlil Novák. Podle něj existuje pro Důl Paskov několik variant řešení, ale problémem je i evropská legislativa. "Naráží to na obrovskou bruselskou byrokracii, která nás tady svazuje. Umím si představit, že by Důl Paskov za určitých podmínek převzal státní podnik Diamo a provozoval těžbu řekněme s postupným útlumem," podotkl Novák. O definitní variantě řešení situace musí podle Nováka rozhodnout vláda ve spolupráci s vlastníky.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala novinářům řekl, že návrhy řešení bude nutné konzultovat s Evropskou komisí. "Musíme probrat všechny možnosti i z hlediska té legislativy, jak české, tak evropské. Budeme s experty posuzovat, co je schůdné a co ne," uvedl Cienciala.

OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji a zaměstnává zhruba 13.000 lidí. Loni tam hrubá průměrná mzda činila 37.149 korun a pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35.283 korun měsíčně. Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR), která měla v pololetí čistou ztrátu 395,7 milionů eur (10,2 mld. Kč). Loni měla ve stejném období zisk 35 milionů eur.

Kritickou situaci v NWR způsobil souběh několika faktorů. Světové ceny koksovatelného uhlí za uplynulé dva roky klesly o více než 50 procent. Výrazně se snížily i ceny energetického uhlí. Poptávka po uhlí také výrazně poklesla a Evropa je navíc zaplavována levným uhlím ze zámoří.

Martina Helánová jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK