Průmyslová výroba v Řecku klesla v červenci nejvíce za 16 měsíců

09.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 9. září (ČTK) - Průmyslová výroba v Řecku klesla v červenci nejprudším tempem za posledních 16 měsíců, celkově se však letos tempo jejího propadu zpomaluje. Deflační pokles cen v zemi, která je už šestým rokem v recesi, se minulý měsíc dál prohloubil. Plyne to z dnešních údajů řeckého statistického úřadu.

Průmyslová produkce se v červenci v meziročním srovnání propadla o 8,1 procenta, třebaže v červnu o 0,6 procenta vzrostla. Způsobilo to hlavně pětinové snížení produkce elektřiny v důsledku mírných letních teplot, které snížily nároky na klimatizaci.

O 4,3 procenta klesla produkce ve zpracovatelském průmyslu, který se na výkonu řecké ekonomiky podílí asi deseti procenty. Podle ekonoma Eurobank Platona Monokrussose ale za prvních sedm měsíců roku zpracovatelský sektor ztratil jen 0,2 procenta, ve srovnání s propadem o 6,7 procenta ve stejném období loňského roku.

Meziroční pokles spotřebitelských cen se v srpnu prohloubil na 1,3 procenta z červencové míry 0,7 procenta. Ceny tlačí dolů snižování mezd a vysoká nezaměstnanost spolu s rozsáhlým objemem nevyužívaných výrobních kapacit.

Řecká ekonomika ve druhém čtvrtletí vykázala mnohem slabší propad, než se čekalo. Hrubý domácí produkt podle pátečních revidovaných údajů meziročně klesl o 3,8 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za téměř tři roky. Řecký premiér Antonis Samaras o víkendu předpověděl, že šestiletý ekonomický propad příští rok skončí a země dosáhne předkrizové úrovně prosperity do roku 2020.

Samaras také předpověděl, že letošní pokles ekonomiky bude mírnější, než se očekávalo. Evropská komise a Mezinárodní měnový fond (MMF) předpokládají, že v celém letošním roce řecká ekonomika vykáže propad o 4,2 procenta. Od roku 2008 se výkon řecké ekonomiky kvůli dluhové krizi a razantním úsporným opatřením, vynuceným mezinárodními věřiteli, snížil asi o 23 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK