Ceny ropy po Kerryho slovech výrazně klesly

09.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes výrazně oslabily a severomořská ropa Brent sestoupila pod 115 dolarů za barel. Ropný trh reagoval na vyjádření amerického ministra zahraničí Johna Kerryho, který naznačil, že Sýrie může odvrátit úder, pokud odevzdá své chemické zbraně.

Brent v 15:45 SELČ oslabil o jeden a půl dolaru na 114.60 USD za barel. Cena americké lehké ropy WTI klesla o více než půl dolaru pod 110 dolarů za barel.

Kerry dnes prohlásil, že syrský prezident Bašár Asad by mohl odvrátit zásah v Sýrii, pokud by do týdne odevzdal všechny chemické zbraně mezinárodnímu společenství. Americké ministerstvo zahraničí ale později uvedlo, že Kerryho vyjádření bylo prý jen řečnickou poznámkou, která chtěla poukázat na to, že Asad se chemických zbraní nevzdá.

Ropný trh se připravuje na to, že USA podniknou proti Asadovu režimu vojenský úder za jeho údajné nasazení chemických zbraní proti civilistům. Americký Kongres začne dnes jednat o schválení intervence, přičemž Senát by o tom měl hlasovat ve středu. Rusko Washington před úderem varuje, řada ostatních zemí požaduje souhlas OSN a radí k vyčkávání. Bílý dům mezitím spouští mediální ofenzivu, která má přesvědčit veřejnost o oprávněnosti zásahu.

"Brent jde dolů, protože stále nemáme zprávy, že by úder hrozil bezprostředně, takže investoři sbírají peníze ze stolu," řekl agentuře Reuters obchodník Rob Montefusco z firmy Sucden Financial. "Situace je nadále taková, že nutí čekat a držet pozice. Je tady hodně nervozity a trh se připravuje na všechny eventuality," dodal.

Podle analytiků by v případě úderu šla výrazně nahoru hlavně ropa Brent. Ta je cenovým měřítkem pro druhy ropy dovážené z oblasti Blízkého východu.

Ropný trh na druhé straně podpořily údaje o dalším zrychlení růstu čínského vývozu. Víkendová čísla potvrzovala, že druhá největší světová ekonomika by se mohla vyhnout prudkému útlumu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 114,60 116,12 New York - Nymex WTI říjen 109,86 110,53

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK