Pražská burza zahájila týden posílením, navzdory ztrátě ČEZ

09.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - Pražská burza zahájila týden posílením, a to navzdory poklesu cen akcií energetické firmy ČEZ. Index PX stoupl o 0,52 procenta na 952,33 bodu. K růstu pomohly především cenné papíry telekomunikačního operátora Telefónica ČR a bankovní skupiny Erste. Vyplývá to z výsledků burzy.

Obchody s akciemi ČEZ dnes tvořily téměř tři čtvrtiny celého objemu transakcí s hlavními 13 emisemi pražské burzy. Ve středu zájmu nakupujících byly akcie ČEZ poté, co se v polovině minulého týdne propadly na osmileté minimum. Následně cena akcií stoupala, ale v závěru dnešního obchodování byla oproti pátku o 0,65 procenta níže na 457,9 koruny.

"Ředitel pro strategie ČEZ naznačil možnost snížení či pozastavení výplaty dividend v průběhu zvažované dostavby Jaderné elektrárny Temelín," upozornil analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

Ztratila i Komerční banka, a to o 1,2 procenta na 4051 korun za akcii. Přes oslabení nejobchodovanějších cenných papírů však burza mírně rostla. Pomohly k tomu akcie Telefóniky a Erste, které zaznamenaly výrazné objemy transakcí. Telefónica posílila o 2,5 procenta na 307,2 koruny a Erste o 1,38 procenta na 640 korun.

Největší zisky si ovšem připsala těžební společnost NWR, a to o 5,32 procenta na 23,75 koruny. "Je to v souladu se situací v sektoru, kterému v poslední době pomáhají rostoucí ceny koksovatelného uhlí," uvedl Adamkovič. "Vláda by měla do 14 dnů dostat na stůl varianty, co do budoucna s Dolem Paskov, u kterého po neúspěšném prodeji zvažuje jeho vlastník, OKD ze skupiny NWR, kvůli vysokým nákladům uzavření," dodal analytik Josef Kohout z Patria Finance.

Výrazně posílil také developer Orco, a to o 3,24 procenta na 60,5 koruny. Kromě ČEZ a Komerční banky oslabila ještě tabáková společnost Philip Morris, která ztratila 0,23 procenta na 10.925 korun za akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK