Americké akcie dopoledne posilovaly díky údajům z Asie

09.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. září (ČTK) - Americké akcie dnes dopoledne posilovaly díky překvapivě příznivým ekonomickým údajům z Číny a Japonska. Na trhu nicméně přetrvávají obavy ohledně možného vojenského zásahu v Sýrii.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval nárůst o 0,7 procenta na 15.022 bodů. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,6 procenta na 1665 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,8 procenta na 3690 bodů, napsala agentura AP.

Čína dnes oznámila, že její export v srpnu stoupl o více než sedm procent. Japonsko opravilo tempo růstu domácí ekonomiky ve druhém čtvrtletí na 3,8 procenta z dříve odhadovaných 2,6 procenta. Čína a Japonsko jsou největšími ekonomikami na světě po Spojených státech.

Index S&P 500 vykazuje růst již pátým dnem za sebou. Analytici ale upozorňují na to, že existuje řada faktorů, například možný útok na Sýrii a omezení stimulačních opatření v USA, které by mohly příznivý vývoj na trhu narušit.

O schválení vojenské intervence v Sýrii bude ode dneška jednat plénum obou komor amerického Kongresu. "Je těžké předvídat, jak se hlasování ohledně Sýrie vyvine," uvedl analytik Peter Jankovskis ze společnosti OakBrook Investments.

Výrobce elektronických součástek Molex prudce posiloval po zprávě o tom, že konglomerát Koch Industries se dohodl na jeho převzetí za 7,2 miliardy dolarů (140 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK