Automobilka Volkswagen zvýšila prodej o 4,5 procenta

09.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 9. září (ČTK) - Německý automobilový koncern Volkswagen v období od ledna do srpna prodal 6,2 milionu osobních a lehkých užitkových automobilů. Představuje to meziroční nárůst o 4,5 procenta. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešního projevu šéfa společnosti Martina Winterkorna.

Volkswagen, jehož součástí je mladoboleslavská Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 hodlá předstihnout konkurenty Toyota a General Motors a stát největším výrobcem automobilů na světě. Firmě se navzdory slabé poptávce v Evropě daří zvyšovat prodej díky silnému růstu v Číně a ve Spojených státech.

Provozní zisk společnosti v prvním pololetí kvůli útlumu na evropském trhu klesl téměř o 12 procent na 5,8 miliardy eur (150 miliard Kč). Firma ale potvrdila, že v celém letošním roce počítá s dosažením provozního zisku na loňské úrovni, jež činila rekordních 11,5 miliardy eur.

Automobilový trh v Evropě se dostal pod silný tlak kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku. Evropští spotřebitelé kvůli stoupající nezaměstnanosti omezili nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily. Někteří výrobci se tak potýkají s nadbytečnými výrobními kapacitami a jsou nuceni uzavírat továrny a propouštět.

Poradenská společnost PricewaterhouseCoopers minulý měsíc uvedla, že evropský automobilový trh již dosáhl svého dna a v příštích letech bude pomalu oživovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK