Akcie v USA díky statistice z Číny rostly, dolar klesl

10.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. září (ČTK) - Americké akcie zahájily nový týden růstem a index Nasdaq uzavřel na nejvyšší hodnotě od září 2000. Důvodem byly příznivé údaje z Číny, které posílily optimismus ohledně zdraví globální ekonomiky. Náladu podpořily i nové fúze a zmírnění obav z možného vojenského zásahu západních mocností proti Sýrii.

Index Dow Jones posílil o 140,62 bodu, tedy 0,94 procenta, na 15.063,12 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 16,54 bodu, neboli jedno procento, na 1671,71 bodu. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 46,17 bodu, neboli 1,26 procenta, na 3706,18 bodu.

Širší index S&P 500 posílil již pátou seanci za sebou a vykázal nejlepší výkon od 1. srpna. Zisky si připsalo všech deset hlavních sektorů z indexu a vzrostlo více než 70 procent firem, které se obchodují na newyorské akciové burze NYSE a na burze Nasdaq.

Vysoké zisky díky příznivé statistice z Číny zaznamenali hlavně producenti surovin a materiálu. Index těchto firem stoupl o 1,5 procenta. Akcie U.S. Steel zpevnily o 3,5 procenta a Alcoa vzrostla o dvě procenta.

Nejnovější statistika ukázala, že vývoz z Číny vzrostl v meziročním srovnání o 7,2 procenta. Jeho růst po červencovém oživení z poklesu dále zrychlil. Růst dovozu sice zpomalil, zůstal však silný.

Růst akcií odpoledne dále zrychlil poté, co se ukázalo, že americký Kongres zřejmě hladce neschválí útok vůči Sýrii. Napětí kolem Sýrie bylo v posledních týdnech hlavním pohonem vývoje trhu. Investoři se obávají hlavně dopadu případného útoku na trh s ropou.

Dolar v pondělí oslabil vůči většině předních světových měn. Mohly za to hlavně údaje o nezaměstnanosti z konce minulého týdne, které vyvolaly nejistotu, zda centrální banka USA (Fed) rozhodne již tento měsíc o omezení svého stimulačního programu. Zisky se dolaru podařilo připsat vůči jenu, který oslaboval v reakci na zprávu, že Tokio uspořádá v roce 2020 olympiádu, a na revidované údaje o vývoji japonské ekonomiky.

V závěru obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,6 procenta na 1,3258 USD a k jenu o 1,1 procenta na 132,02 JPY. Dolar vůči jenu zpevnil o půl procenta na 99,57 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních měn, však oslabil o 0,4 procenta na 81,803 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK