Jaguar investuje 1,5 miliardy liber a přijme 1700 zaměstnanců

10.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 10. září (ČTK) - Výrobce luxusních automobilů Jaguar Land Rover investuje ve Velké Británii do rozšíření výroby nových modelů asi 1,5 miliardy liber (45,8 miliardy Kč) a v souvislosti s tím vytvoří ve své továrně ve městě Solihull zhruba 1700 nových pracovních míst. Na autosalonu ve Frankfurtu to dnes oznámil ředitel firmy Ralf Speth.

Peníze mají být použity na vytvoření systému, který v budoucnosti umožní vyrábět podvozky nových modelů z hliníku. Prvním z těchto modelů bude středně velká sportovní limuzína. Podle zpravodajského serveru BBC by měla být představena v roce 2015.

Automobilka dodala, že díky přijetí nových zaměstnanců se celkový počet pracovních míst, které automobilka za poslední tři roky v Británii vytvořila, zvýší na téměř 11.000.

Jaguar má v Británii tři výrobní závody, ve městech Solihull, Castle Bromwich a Halewood. V Solihullu se vyrábějí modely Land Rover. Na počátku letošního roku měla automobilka po celém světě asi 25.000 zaměstnanců.

Automobilky stále více používají k výrobě hliník. Ten je lehký a snižuje spotřebu paliva.

Jaguar Land Rover je od roku 2008 součástí největší indické automobilky Tata Motors. V loňském fiskálním roce hrubý zisk firmy vzrostl o 11 procent na rekordních 1,67 miliardy liber. Prodej aut ve finančním roce do konce března vzrostl o 22 procent na 375.000 vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK