Růst čínského průmyslu v srpnu zrychlil na 10,4 procenta

10.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 10. září (ČTK) - Průmyslová výroba v Číně v srpnu vzrostla o 10,4 procenta. Tempo růstu tak zrychlilo z červencových 9,7 procenta a bylo vyšší, než čekali analytici. Zpráva je dalším signálem oživení druhé největší ekonomiky světa.

Analytici očekávali v průměru zvýšení výroby jen o 9,9 procenta. Zpracovatelský průmysl byl spolu s vývozem v uplynulých letech hlavním pohonem ekonomického růstu Číny. Zpomalení poptávky z hlavních trhů, jako USA a Evropa, však v poslední době mělo negativní dopad na ekonomický růst. Podmínky v těchto zemích, zvláště v USA, se ale zlepšují, což se odráží i v lepším výkonu čínského vývozu a průmyslu.

Příznivá byla i další čísla. Maloobchodní tržby stouply o 13,4 procenta, rovněž o něco více, než se čekalo. Zvýšily se i investice do základního jmění, které jsou důležitým pohonem ekonomické aktivity.

"Lepší čísla, než se čekalo, ukazují, že tempo oživení čínské ekonomiky je silnější, než očekávání trhu," komentoval údaje ekonom Shenyin & Wanguo Securities Li Chuej-jung. "Tři hlavní pohony čínské ekonomiky, včetně vývozu, investic a spotřeby, vykazují v srpnu jasný trend oživení."

Čínská vláda v poslední době podniká kroky, které mají podpořit domácí poptávku a ekonomický růst. Podle analytiků tyto kroky, mezi které patří třeba odklad výběru daně z přidané hodnoty a z obratu pro malé firmy, pomohly zvýšit domácí spotřebu a udržet vysokou míru růstu.

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí kvůli slabé zahraniční poptávce zpomalila tempo růstu už desáté čtvrtletí po sobě a její hrubý domácí produkt vzrostl v meziročním srovnání o 7,5 procenta. Loni hrubý domácí produkt Číny vzrostl o 7,8 procenta, což bylo nejméně od roku 1999.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK