Koruna k euru a dolaru dopoledne stagnovala

10.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. září (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne vůči oběma hlavním světovým měnám stagnovala. Krátce po 10:00 proti pondělnímu závěru byla k euru silnější o haléř na 25,82 Kč/EUR, k dolaru naopak o haléř oslabila, a to na 19,48 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podobný vývoj lze sledovat podle analytika Patrie Tomáše Vlka i u polského zlotého a maďarského forintu. "Regionu nepřináší vývoj na akciích a dluhopisech žádné zisky. Omezením mohou být v českém případě měnová politika, v polském změny důchodového systému a v maďarském případě nedořešená dohoda o konverzi cizoměnových půjček," uvedl Vlk.

Kurz eura k dolaru se podle něj v pondělí odpoledne posunul na hladinu 1,3250 USD/EUR. Dnes ráno ještě lehce rostl, ale zisků se následně vzdal a po 10:00 se dostal na 1,3256 USD/EUR.

Podle Vlka pozitivním faktorem pro světové trhy byla data o čínské průmyslové výrobě, která v srpnu meziročně vzrostla o 10,4 procenta místo očekávaných 9,9 procenta. Více než se čekalo, stouply i čínské maloobchodní tržby.

"Vedle toho se rýsuje možnost, že by se USA neangažovaly ve vojenském úderu na Sýrii. To by připadalo v úvahu v případě, že by se vládní režim vzdal všech chemických zbraní a postoupil je pod mezinárodní kontrolu. Na druhou stranu americký prezident vyjádřil značné pochybnosti o takovém plánu s tím, že může jít o zdržovací manévr ze strany Sýrie a Ruska," uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK