Pražská burza zahájila výrazným růstem, daří se především NWR

10.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. září (ČTK) - Pražská burza zahájila dnešní obchodování výrazným růstem, index PX do 11:00 poskočil o 1,73 procenta na 968,79 bodu. Nejvíce posílily akcie těžařské společnosti NWR, které získaly 18,32 procenta a vystoupaly na 28,10 koruny. Posilují všechny sledované tituly s výjimkou společností Fortuna a Orco.

Pražská burza tak kopíruje dění na světových trzích, kde americký Nasdaq v pondělí uzavřel na nejvyšší hodnotě od září 2000. "Akcie v Praze následují rally na globálních akciových trzích, když americký prezident (Barack) Obama poprvé uvedl, že vojenský zásah v Sýrii není nevyhnutelný, a průmyslová produkce v Číně rostla v minulém měsíci nad očekáváním analytiků," uvedl analytik Patria Direct Pavol Mokoš.

Svůj zisk po pondělním více než pětiprocentním růstu dále výrazně navyšují cenné papíry NWR. "Akciím NWR pomáhá zlepšený sentiment v uhelném sektoru, když index největších světových producentů Stowe Global Coal Index včera (v pondělí) poskočil o 2,6 procenta a je nejvýš od poloviny června," upozornil Mokoš.

Z dalších titulů se nejvíce dařilo mediální společnosti CME a Komerční bance, které zaznamenaly shodně více než tříprocentní nárůst.

Akcie ČEZ posílily o 1,68 procenta v reakci na začátek další diskuse o snížení počtu emisních povolenek. To by podle Mokoše přineslo růst cen těchto povolenek, což by mělo přímý dopad na růst cen silové elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK