Právníci EU napadli legálnost daně z finančních transakcí

10.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. září (ČTK) - Plánované zdanění finančních transakcích v 11 členských zemích Evropské unie od příštího roku není v souladu s unijní smlouvou. Vyplývá to z prohlášení právníků členských zemí Evropské unie. Nová daň podle nich také pravděpodobně naruší konkurenci. Právníci tvrdí, že plánovaná daň z transakcí přesahuje podle norem mezinárodního zvykového práva jurisdikce pro zdanění jednotlivých členských zemí.

Plán není podle právníků ani v souladu se smlouvou EU, protože porušuje daňové kompetence nezúčastněných členských států. Daň uvalená pouze v některých členských zemí může být rovněž diskriminační a pravděpodobně způsobí narušení hospodářské soutěže nezúčastněných členských zemí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na dokument vypracovaný právní službou pro členské země EU.

Daň oficiálně navrhla Evropská komise v polovině února pro 11 zemí, které s tím souhlasily. Ostatní státy EU se odmítly zapojit. Daň by měla mít sazbu 0,1 procenta u obchodů s akciemi a dluhopisy a 0,01 procenta pro finanční deriváty (futures, opce a podobně). V červenci podpořili zavedení daně rovněž europoslanci, v daňových oblastech má však Evropský parlament jen konzultační roli.

Zavést novou daň se chystá Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Rakousko, Portugalsko, Belgie, Estonsko, Řecko Slovensko a Slovinsko. Zpráva právníků je povzbuzující zvláště pro Velkou Británii, která je největším finančním centrem EU a hlavním kritikem nové daně.

Daň by se měla zavádět postupně. Od příštího roku by se vybírala jen z obchodů s akciemi a o dva roky později by se rozšířila na dluhopisy. Ještě později by mohla začít pokrývat i deriváty, její zavádění se ale také bude moci zastavit v případě, že se objeví problémy.

Daň se má stát významným zdrojem nových příjmů a odhaduje se, že by to na úrovni celé EU představovalo až 57 miliard eur (1,5 bilionu Kč). Peníze by tak mohly pomoci konsolidovat veřejné rozpočty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK