Spravovat stamiliony dotací na obnovu bytů chtějí tři zájemci

10.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. září (ČTK) - Stamiliony z unijního dotačního programu JESSICA chtějí spravovat tři finanční instituce. Mluvčí Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) Jana Marešová dnes ČTK řekla, že právě tolik nabídek dorazilo do dnešní uzávěrky přihlášek o veřejnou zakázku, jména společností nesdělila. Vítěze z nich nyní vybere hodnotící komise SFRB.

"Zatím jsme zkontrolovali jen formální správnost a základní kritéria nabídek. Podrobněji se jimi bude zabývat hodnotící komise později," uvedla Marešová. Původní termín pro podání přihlášek byl už 27. srpna, fond ho však kvůli velkému množství odborných dotazů ze strany zájemců, s nimiž se musel vypořádat, prodloužil do dnešní desáté hodiny dopoledne.

Jde o druhý pokus, při prvním vyhlášení veřejné zakázky o ni nikdo zájem neprojevil. SFRB proto zjednodušil administrativní požadavky, zrušil soutěžní jednomilionovou jistinu a zmírnil některé sankce.

O zakázku za 193 milionů korun se mohly ucházet pouze finanční instituce. Fond by o novém administrátorovi unijního programu, který ho bude spravovat v následujících 30 letech, chtěl rozhodnout do podzimu.

Peníze z Integrovaného operačního programu budou moci prostřednictvím programu JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) využít na obnovu bytových domů všichni vlastníci, jejichž nemovitost leží ve městě se schváleným Integrovaným plánem rozvoje měst. Nezáleží na právní povaze vlastnictví - na zvýhodněné úvěry tak dosáhnou jak fyzické osoby, tak například obce, společenství vlastníků jednotek či bytová družstva.

Pro pilotní projekt programu JESSICA je připraveno 600 milionů korun, které musí být vyčerpány do konce roku 2015. V následujícím dotačním období 2014 až 2020 by program mohl mít k dispozici až dvě miliardy korun ročně. Maximální výše úvěru pro jeden projekt je 50 milionů korun, jeden příjemce může získat úvěry za maximálně 120 milionů korun.

Účelový úvěr nově pokryje až 90 procent, zbylých deset procent bude činit spoluúčast žadatele. Větší žadatelé však budou moci získat jen 75 procent uznatelných nákladů. Úroková sazba bude fixována po celou dobu splácení, pro úvěrové smlouvy s dobou splatnosti do deseti let se snížila na 0,88 procenta. Pro delší splácení pak úrok úměrně roste.

Příjemce úvěru za něj bude muset ručit například zástavou na nemovitostech či pravidelných příjmech, bianko směnkou nebo ručitelským závazkem. Stoprocentní zodpovědnost za návratnost peněz bude mít Fond rozvoje měst, respektive jeho správce. Splácet bude příjemce úvěru měsíčně, splátky jistiny bude možné odložit až o dva roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK