Prodej motorových vozidel v Číně v srpnu vzrostl o desetinu

10.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 10. září (ČTK) - Prodej motorových vozidel v Číně se v srpnu meziročně zvýšil o více než desetinu na 1,65 milionu vozů. Oznámilo to dnes čínské sdružení automobilových výrobců (CAAM). Od začátku roku prodej stoupl o 12 procent na téměř 14 milionů vozů.

Prodej samotných osobních automobilů vzrostl o devět procent na 1,35 milionu vozů. V období od ledna do srpna se zvýšil dokonce o 13 procent a dosáhl 11,26 milionu vozů.

Na čínském trhu nyní zvyšují podíl americké automobilky, a to na úkor japonských rivalů. Jejich prodej nepříznivě ovlivnily diplomatické spory mezi Pekingem a Tokiem.

Největší americká automobilka General Motors v srpnu podle agentury Reuters zvýšila prodej v Číně o 11 procent na téměř 246.000 vozů. Prodej největší japonské automobilky Toyoty Motor naopak o čtyři procenta klesl a činil asi 72.000 vozů.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK