MAAE snížila odhad růstu odvětví jaderné energetiky

10.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 10. září (ČTK) - Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) dnes snížila odhad dlouhodobého růstu odvětví jaderné energetiky. Celosvětové kapacity pro výrobu jaderné energie by se nicméně i podle aktualizované prognózy mohly do roku 2030 téměř zdvojnásobit, a to zejména díky růstu v Asii.

MAAE nyní předpokládá, že kapacity do roku 2030 vzrostou o 17 až 94 procent, v závislosti na široké škále faktorů - například na tempu růstu světové ekonomiky. Loňská prognóza MAAE počítala s růstem o 25 až 100 procent.

Celková kapacita jaderných elektráren by se podle nové prognózy měla do roku 2030 vyšplhat na 435 až 722 gigawattů ze současných 373 gigawattů. "Ačkoli jsou čísla nižší než v naší poslední prognóze z roku 2012, stále ukazují na stabilní růst počtu jaderných elektráren v příštích 20 letech, zejména v Asii," uvedla agentura.

Krátkodobé vyhlídky jaderné energetiky ve vyspělých zemích podle MAAE negativně ovlivní nízké ceny zemního plynu a růst dotací pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Realizaci kapitálově náročných projektů v jaderné energetice navíc komplikuje pokračující finanční krize, podotýká agentura Reuters.

V dlouhodobém horizontu by nicméně jaderná energetika měla těžit z rostoucí světové populace a poptávky po elektřině, z obav z klimatických změn a také z výkyvů v cenách jiných zdrojů energie.

Po celém světě je nyní 434 jaderných reaktorů a dalších 69 je ve výstavbě. Havárie v japonské jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011 ale některé země, například Německo, přiměla k odchodu od jaderné energetiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK