Americký dolar po neuspokojivých údajích z USA klesal vůči jenu

13.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. září (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích oslaboval vůči japonskému jenu, a odevzdal tak počáteční zisky, které nabral během dne. Americkou měnu podkopaly nečekaně slabé údaje o vývoji maloobchodního obratu v USA. Naznačují totiž, že hospodářský růst americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomaluje.

Dolar k jenu před 17:30 SELČ oslaboval o 0,2 procenta na 99,29 JPY. Po zveřejnění zprávy o maloobchodních tržbách mírně klesl i vůči euru, pak ale ztráty smazal. Euro vůči dolaru k večeru oslabovalo o 0,1 procenta na 1,3285 USD.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby v USA v srpnu vzrostly o 0,2 procenta - to bylo méně, než čekali analytici. Zpráva o vývoji tržeb byla jednou z posledních před zasedáním měnového výboru americké centrální banky (Fed). Trhy očekávají, že po dvoudenním jednání bude jasnější, kdy a jak začne Fed omezovat svou podpůrnou měnovou politiku.

"Je to kousek statistiky, který říká, že na začátek zpomalování nákupu (dluhopisů) možná nejsme připraveni, a to je pro dolar špatné," poznamenal analytik Andrew Dilz ze společnosti Tempus.

Americká měna dnes zpočátku posilovala, když japonská média informovala, že bývalý americký ministr financí Lawrence Summers bude brzy jmenován šéfem Fedu. Bílý dům ale později sdělil, že prezident Barack Obama ještě o nominaci nerozhodl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK