Akcie v USA zahájily obchodování mírným růstem

13.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. září (ČTK) - Americké akcie v úvodu dnešního obchodování převážně zpevňovaly, méně se ale dařilo některým technologickým titulům. Na trzích před blížícím se klíčovým jednáním americké centrální banky (Fed) nadále panuje opatrnost, kterou nepohnuly ani údaje o vývoji tržeb amerických obchodníků.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval růst o 0,4 procenta na zhruba 15.364 bodů. Širší index S&P 500 přidával 0,2 procenta na 1687 bodů, akcie technologických firem ale za zbytkem trhu zaostávaly. Index Nasdaq Composite ztrácel méně než 0,1 procenta a nacházel se blízko 3717 bodů.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby ve Spojených státech v srpnu vzrostly o 0,2 procenta. Celkově nejednoznačná zpráva ukazuje, že spotřebitelé utráceli více za auta, elektroniku a nábytek, za další věci ale už tolik ne.

Na trzích se dál spekuluje, zda Fed příští týden začne omezovat rozsáhlé nákupy dluhopisů, jimiž podporuje ekonomiku. Tyto nákupy letos pomohly americkému akciovému trhu k výstupu na nové rekordy.

Podle analytika Andrewa Wilkinsona ze společnosti Miller Tabak & Co zpráva o vývoji tržeb Fedu pravděpodobně nic nového o zdraví domácí ekonomiky neřekne. Rychlost, s jakou se americká ekonomika ubírá k úplnému zotavení, je přitom stále stejná a chuť Fedu omezit podpůrnou politiku to podle něj zřejmě nezvrátí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK