Pražská burza klesla, propad mírnilo posílení Telefóniky

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Pražská burza dnes mírně oslabila, a smazala tak větší část pátečního nárůstu. Index PX klesl o 0,23 procenta na 957,62 bodu. Hlavní podíl na poklesu mělo pravděpodobně snížení ceny akcií energetické firmy ČEZ. Propad mírnilo výrazné posílení cenných papírů telekomunikačního operátora Telefónica. Vyplývá to z výsledků burzy.

Hodnota akcií ČEZ klesla o 2,09 procenta na 491 korun. Jako tradičně měly cenné papíry firmy ze 13 hlavních emisí největší podíl na celkovém objemu obchodování na pražské burze. "Po dobrém začátku září se přestalo dařit elektřině. Cena silové elektřiny dnes klesla o 1,2 procenta," sdělil analytik Patria Direct Tomáš Kálal. Větší propad postihl už jen mediální společnost CME, jejíž akcie zlevnily o 2,2 procenta na 97,8 koruny. Na obchodování měly ovšem několikanásobně menší podíl než akcie ČEZ.

Žádná z ostatních hlavních emisí již neztratila více než několik desítek procenta. Například akcie developera Orco oslabily o 0,75 procenta na 59,25 koruny a cenné papíry textilní firmy Pegas Nonwovens o 0,71 procenta na 569,8 koruny.

Naopak akcie Telefóniky přidaly 3,25 procenta na 301,5 koruny. Cenné papíry operátora navíc zaznamenaly druhý největší objem obchodů z hlavních emisí, takže zřejmě zabránily většímu celkovému propadu pražské burzy. Český telekomunikační úřad dnes oznámil, že do opakované aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE se přihlásilo pět zájemců, včetně Telefóniky. "Akcie Telefóniky ČR by také měly těžit z podpory blížícího se rozhodného dne pro odměnu 30 Kč akcionářům. Posledním obchodním dnem s nárokem na ni je devátý říjen," uvedl Kálal.

Ještě výraznější zisky si připsala těžební firma NWR. Její akcie zdražily o 4,74 procenta na 28,8 koruny. "Pomohla jim zpráva o prodeji koksoven OKK za 95 milionů eur. Nacenění mírně překonalo odhady analytiků. Mohlo by pokrýt hotovostní potřeby NWR až na období jednoho roku," sdělil analytik Kálal. "Akcie se v jednu chvíli dopoledne obchodovaly i s patnáctiprocentním ziskem na 31,7 koruny. Pohled na vývoj uhlí jim ale vzal vítr z plachet, a NWR nakonec vzrostlo o 4,7 procenta," doplnil.

Dál už dnes posilovaly jen cenné papíry sázkové společnosti Fortuna a bankovní skupiny Erste. Fortuna přidala 0,68 procenta na 103 korun za akcii a Erste 0,67 procenta na 605 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK