Kim: SB chce snížit podíl chudých ve světě do 2020 na polovinu

09.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. října (ČTK) - Světová banka chce do konce desetiletí na polovinu snížit podíl lidí ve světě, kteří žijí v absolutní chudobě. V rozhovoru pro televizi CNN to dnes řekl prezident Světové banky Jim Yong Kim. Varoval také, že už jen samotná hrozba nesplácení amerického dluhu by mohla poškodit rozvojové země a nejchudší lidi v nich.

Podle Kima se musí do roku 2020 snížit podíl absolutně chudých lidí, tedy těch, kteří žijí s částkou 1,25 dolaru (asi 24 korun) na den, na devět procent z nynějších 18 procent, pokud má mezinárodní společenství dosáhnout ambiciózního cíle stanoveného do roku 2030. Kim v dubnu vyzval svět, aby se podíl lidí žijících v extrémní chudobě do roku 2030 snížil na tři procenta.

Kim také poukázal na hrozbu, kterou pro chudé země představuje možnost, že by americké vládě kvůli politickým sporům došly peníze na splácení dluhů. "Jsme velmi znepokojení. Už teď se musí rozvojový svět potýkat s tolika problémy, že dopad něčeho takového by byl pro něj skutečně ničivý," řekl šéf Světové banky a poukázal na negativní dopady podobných sporů v USA z léta 2011 na trhy rozvojového světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK