Spotřebitelská důvěra v USA kvůli rozpočtovým problémům klesla

11.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. října (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v říjnu propadla na nejnižší úroveň za posledních devět měsíců. Na jejím poklesu se podepsaly rozpočtové problémy, které mezi Američany vyvolaly obavy ohledně vyhlídek ekonomiky. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry se snížil na 75,2 bodu ze zářijových 77,5 bodu. Podle šéfa průzkumu Richarda Curtina byl pokles důvěry vzhledem k problémům v USA relativně mírný. "To se však může rychle změnit, pokud bude patová situace (v rozpočtových jednáních) pokračovat," řekl Curtin.

Americká vláda nemá kvůli sporům v Kongresu od minulého úterý peníze na běžný provoz. Pokračování sporů by mohlo vést až k neschopnosti zvýšit dluhový strop, takže by vládě mohly už příští týden dojít peníze na splácení dluhů.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, neboť se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí rostla tempem 2,5 procenta ročně. Tempo růstu se tak ve srovnání s předchozím kvartálem více než zdvojnásobilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK