Philip Morris vyplatí dividendu 820 Kč, o 80 Kč méně než loni

25.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kutná Hora 25. dubna (ČTK) - Společnost Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 820 korun. Je to o 80 Kč méně než loni. Rozhodla o tom dnešní řádná valná hromada. Akcionáři by ale nakonec mohli získat více, protože na programu dnešní valné hromady je i návrh na zrušení rezervního fondu, který už podle platné právní úpravy není nutné vytvářet. Celkem by tedy mohlo být na jednu akcii vyplaceno 880 korun.

Firmě v loňském roce klesl čistý zisk o 8,8 procenta na 2,2 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH meziročně klesly o 1,5 procenta na 12,8 miliardy Kč. Objem domácího odbytu klesl o sedm procent na osm miliard kusů cigaret, na Slovensku o 2,3 procenta na 3,6 miliardy. Vývoz se snížil o 4,9 procenta na 18,4 miliardy kusů cigaret.

Pokles tržeb souvisí hlavně s nižším objemem prodejů a míry zastoupení jednotlivých značek v prodejích v ČR a na Slovensku a nižším objemem vývozů jiným společnostem ve skupině. Provozní zisk v porovnání s předchozím rokem klesl o 8,5 procenta na 2,8 miliardy Kč, zisk před zdaněním o 8,7 procenta rovněž na 2,8 miliardy Kč.

Podle generálního ředitele Philip Morris ČR Andráse Tövisiho se firma loni ocitla v problematickém prostředí. Působila v nepříznivé hospodářské situaci a vzrostl i nelegální obchod. "Nelegální obchod se před dvěma roky snížil, ale loni se bohužel opět navýšil," upozornil na valné hromadě Tövisi.

V tuzemsku se tržby bez spotřební daně a DPH meziročně snížily o 5,3 procenta na 5,1 miliardy Kč. Svůj vliv mělo mimo jiné zvýšení spotřební daně a DPH, jež se promítlo do prodejních cen. Celkový trh cigaret v ČR klesl v roce 2013 v porovnání s předchozím rokem o 3,3 procenta na 19,8 miliardy kusů cigaret. Tržní podíl Philip Morris ČR se podle průzkumu agentury ACNielsen Czech Republic snížil o 2,1 procentního bodu na 48,6 procenta, především v důsledku pokračujícího poklesu tržního podílu místních značek a značky Red & White, který byl částečně vykompenzován vyšším podílem značek Chesterfield, L&M a Philip Morris.

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Zaměstnává přibližně 1100 lidí napříč ČR. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK