Labouristé chtějí důkladné zkoumání fúze Pfizeru a AstraZeneca

04.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. května (ČTK) - Britští opoziční labouristé vyzvali vládu k důkladnému prozkoumání, zda možné převzetí britské farmaceutické společnosti AstraZeneca americkým gigantem Pfizer je "v národním zájmu". Labouristé obviňují konzervativně-liberální vládu z toho, že obě firmy ke spojení povzbuzuje. Vláda s oběma společnostmi o transakci jednala, uvedla ale, že do ní nehodlá zasahovat.

Vedení britské firmy v pátek odmítlo vylepšený návrh na převzetí od Pfizeru ve výši 106 miliard dolarů (2,1 bilionu Kč) jako podhodnocený. Pfizer je podle tržeb druhým a AstraZeneca osmým největším výrobcem léčiv na světě a druhým v Británii po skupině GSK. Jejich sloučením by vznikla největší farmaceutická skupina na světě. Předpokládá se, že Pfizer bude britskou firmu dál lákat ke spojení.

"Potřebujeme důkladnější zhodnocení, zda je toto spojení v národním ekonomickém zájmu," napsal vůdce labouristů Ed Miliband v dopise premiérovi Davidu Cameronovi. Labouristé tím podle agentury Reuters poukazují na ekonomická i politická rizika fúze před parlamentními volbami, které se mají konat v příštím roce. Britští straničtí vůdci chtějí vypadat jako ochránci britských zájmů, zároveň se ale snaží vyhýbat nacionalistické rétorice, která by mohla odstrašit budoucí zahraniční investice.

Ministři vládní koalice požadují od Pfizeru přísliby ohledně pracovních míst a pokračování investic do výzkumu a vývoje v Británii. Cameronův úřad v pátek sdělil, že premiér uvažuje o ujištěních, která poskytl ředitel Pfizeru Ian Read. "Uskutečníme testy, které zajistí, že toto spojení se buď stane velkým anglo-americkým projektem, anebo k němu nedojde," řekl mluvčí konzervativců Grant Shapps v televizi Sky TV.

Miliband ale vládní přístup považuje za pouhé povzbuzování. "Viděl jsem ujištění, které jste dostali od Pfizeru. Tato fúze ale bude mít dopady do budoucích desetiletí, takže nestačí dostat pár konkrétních příslibů, které vydrží jen několik let," řekl.

Konzervativci mluví o možné transakci jako o dalším úspěchu vlády v lákání zahraničních firem do země pomocí vstřícného daňového a regulačního režimu. Labouristé se naopak domáhají důraznějších zásahů vlády proti korporacím, údajně ve jménu ochrany voličů. Podnikatelské organizace vyjadřují obavy z tendencí labouristů zasahovat do podnikání a vládní činitelé označují labouristy za "protipodnikatelské".

Ředitel Pfizeru ministerskému předsedovi Cameronovi slíbil dokončení nového výzkumného střediska, které AstraZeneca plánuje v Cambridge, a zachování výrobního závodu v severoanglickém Macclesfieldu. V případě fúze prý zůstane v Británii pětina pracovní síly sloučené společnosti v oblasti výzkumu a vývoje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK