Portugalsko po ukončení pomoci nebude chtít další podporu

04.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon/New York 4. května (ČTK) - Portugalsko po opuštění mezinárodního záchranného programu nebude žádat o dodatečnou podporu v podobě preventivní úvěrové linky. V televizním projevu to po dnešním zasedání vlády řekl portugalský premiér Pedro Passos Coelho. Lisabon by měl ukončit účast v programu ještě tento měsíc, a stane se tak druhou zemí eurozóny, která překoná dluhovou krizi.

"Vláda se rozhodla opustit program pomoci bez žádosti o jakýkoli druh preventivního programu," řekl premiér podle agentury Reuters. Portugalsko tedy kráčí ve šlépějích Irska, které vystoupilo z programu loni v prosinci rovněž bez dodatečné podpory.

Rozhodnutí vystoupit z programu bez záchranné sítě je pro vládu velkým vítězstvím. Lisabon získal zpět důvěru investorů důrazným plněním úsporných opatření a reforem, které po vládě mezinárodní věřitelé požadovali.

V pátek vláda oznámila, že země úspěšně prošla poslední kontrolou plnění podmínek mezinárodního záchranného programu a opustit by jej měla 17. května. Portugalsko muselo v roce 2011 kvůli dluhové krizi požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o záchranný úvěrový program v objemu 78 miliard eur (zhruba 2,1 bilionu Kč).

"Portugalské úřady svým důrazným uplatňováním stanovené politiky prokázaly, že se dokážou vyrovnávat s dlouhodobými problémy země," uvedla k dnešnímu rozhodnutí vlády v Lisabonu ředitelka MMF Christine Lagardeová. "Portugalsko má nyní velmi dobrou pozici k ozdravení veřejných financí a dalšímu prohlubování strukturálních reforem, které budou nezbytné k dosažení udržitelného růstu a tvorbě pracovních míst," dodala.

Loni se portugalská ekonomika vymanila z nejhorší recese od 70. let. Minulý týden Portugalsko uskutečnilo první veřejnou aukci státních dluhopisů od dubna 2011. Úroky u portugalských dluhopisů letos výrazně klesly, což posiluje pozici země v době, kdy si bude muset obstarávat peníze sama na trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK