Bundesbanku údajně znepokojují vyjádření Paříže na adresu ECB

05.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 5. května (ČTK) - Německou Bundesbanku znepokojují výzvy předních francouzských politiků, kteří žádají, aby Evropská centrální banka (ECB) uvolnila svou měnovou politiku a zasáhla proti údajně silnému kurzu eura. Napsal to dnes nejčtenější německý list Bild Zeitung. Francouzský premiér Manuel Valls v sobotu prohlásil, že Paříž považuje nynější kurz eura za příliš vysoký a hodlá žádat změnu měnové politiky tak, aby více podporovala ekonomický růst a zaměstnanost.

"Sledujeme s obavami, že se francouzská politika vrací k mentalitě 70. let, tedy do doby dávno předtím, než se frank stal stabilní měnou," řekl podle listu vysoce postavený činitel Bundesbanky, tedy německé centrální banky. Ta podle agentury Reuters odmítla záležitost komentovat.

Valls uvedl, že francouzský prezident Françoise Hollande po nadcházejících volbách do Evropského parlamentu předloží eurozóně iniciativu ohledně politiky ECB a kurzu eura. Francouzský ministr hospodářství Arnaud Montebourg v dubnu řekl, že Francie chce s ostatními členy eurozóny mluvit o silném kurzu eura a měnové politice. Evropskou centrální banku (ECB) vyzval, aby v zájmu oslabení eura přikročila k nestandardně uvolněné měnové politice, jakou uskutečňuje centrální banka v USA.

Kurz eura posílil za poslední rok proti dolaru o více než pět procent. To podkopává evropský vývoz a konkurenceschopnost, ale také ziskovost evropských firem v době, kdy se eurozóna dostává z dlouhé recese. ECB si kurzu eura stále více všímá a vyjadřuje obavy z jeho vlivu na další pokles už tak nízké inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK