Vláda dnes opět neprojednala výdajové rámce rozpočtu

05.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Vláda dnes návrh výdajových rámců na následující roky opět neprojednávala. Jednat o nich bude až poté, co se koaliční strany shodnou na základních parametrech státního rozpočtu na příští rok. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). MF navrhovalo rámce zvýšit.

Pro příští rok ministerstvo financí navrhovalo výdaje rozpočtu a státních fondů zvýšit o 11 miliard korun ze schválených 1153 miliard korun a v roce 2016 o 15 miliard korun ze schválených 1163,5 miliardy korun. Návrh obsahuje nově i výdaje pro rok 2017.

"Nejdříve se musíme dohodnout na úrovni koalice a pak na úrovni vlády. Rádi bychom, aby se v rozpočtu nekrátily prostředky na investice a rádi bychom napravili některé chyby z minulosti. Je třeba nekrátit peníze na školství, vědu a výzkum. Chceme zvýšit platy policistů a hasičů. Peníze je potřeba také na sociální služby, politiku zaměstnanosti a investiční pobídky," uvedl premiér.

"Ten rozpočet je napjatý, stále se snažíme přijít s řešením," uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Upozornil, že plánované zlepšení výběru daní se projeví až v následujících letech. "Změnou je, že dosud jsme návrhy čísel předkládali my, dnes jsem dostal návrhy od koaličních partnerů," dodal. Vláda a koalice bude o rozpočtu znovu jednat za týden.

MF v materiálu upozornilo, že zvýšené rámce včetně nově navrženého na rok 2017 zabezpečují, že deficit veřejných financí nepřekročí tříprocentní hranici. Schodek by měl příští rok podle aktualizované verze Konvergenčního programu činit 1,8 procenta HDP. V roce 2016 by to měla být dvě procenta a v roce 2017 pak 1,7 procenta.

Návrh ovšem kritizoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Zvýšení rámců podle něj výrazně prohloubí strukturální deficit rozpočtu a je v rozporu s fiskální smlouvou Evropské unie. Strukturální deficit je deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu. Kalousek odhadl, že hodnota strukturálního deficitu by se příští rok zvýšila až na 1,9 procenta HDP, fiskální pakt ale požaduje 0,5 procenta.

Pokud strukturální deficit opravdu vzroste, tak podle Kalouska bude mnohem méně peněz na investice a prorůstové výdaje, a to ve srovnání s letoškem i předchozími vládami.

Ministerstvo v návrhu uvedlo, že do konce května zpracuje předběžný návrh příjmů a výdajů státního rozpočtu podle jednotlivých rozpočtových kapitol a státních fondů na léta 2015 až 2017.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK