Praha vykoupí minoritní akcionáře Pražské plynárenské

05.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Praha vykoupí minoritní akcionáře v Pražské plynárenské. Za akcii jim město, které v současnosti drží 99,55 procenta akcií, vyplatí 5660 korun. S odvoláním na výsledky dnešní valné hromady to v tiskové zprávě uvedla energetická společnost. Valná hromada rovněž oficiálně zvolila nové členy do dozorčí rady.

 

Peníze za nucený výkup akcií, kterým se podle zákona o obchodních korporacích Praha stane jediným akcionářem v Pražské plynárenské, vyplatí akcionářům do deseti pracovních dnů od zápisu na majetkovém účtu v evidenci cenných papírů, uvedla společnost.

Dnešní zvolení nových členů dozorčí rady bylo do jisté míry formálním krokem. Náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09) s dalšími dvěma zastupiteli za TOP 09 Ivetou Borskou a Pavlem Richterem v dozorčí radě zasedají od konce letošního března, kdy Praha koupila od německého koncernu E.ON čtvrtinový podíl v plynárenské společnosti a kdy pražští zastupitelé v radě nahradili zástupce energetické firmy.

Pražská plynárenská je v metropoli významným dodavatelem zemního plynu. Zásobuje zhruba 440.000 zákazníků zejména v hlavním městě a v příměstských částech okresů Praha-východ, Praha-západ a v Kladně. Předloni hospodařila s čistým ziskem 673 milionů korun. Na dividendách akcionářům vyplatila celkem 633,5 milionu korun.

cfr rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK