Americké akcie stagnují, investory znepokojuje vývoj na Ukrajině

05.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. května (ČTK) - Ceny amerických akcií dnes dopoledne zůstaly bez výraznějších změn navzdory příznivým údajům o ekonomice Spojených států. Investory totiž znepokojuje rostoucí napětí mezi Ukrajinou a proruskými separatisty.

Dow Jonesův index se zhruba v poledne newyorského času (18:00 SELČ) pohyboval kolem 16.513 bodů, tedy na úrovni pátečního závěru. Širší index Standard & Poor's 500 se dopoledne zvýšil o méně než desetinu procenta na 1882 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o zhruba 0,1 procenta na 4128 bodů.

Akcie farmaceutického gigantu Pfizer oslabovaly, protože čtvrtletní tržby společnosti zaostaly za očekáváním analytiků. Dolů zamířily rovněž akcie maloobchodního řetězce Target, jehož generální ředitel odstoupil v důsledku skandálu kolem rozsáhlé krádeže údajů z platebních karet zákazníků.

Dnešní údaje Institutu nákupních manažerů (ISM) ukázaly, že tempo růstu aktivity sektoru služeb ve Spojených státech bylo v dubnu nejrychlejší za posledních osm měsíců díky přílivu nových zakázek. Služby zajišťují více než dvě třetiny celkové ekonomické aktivity USA.

"Je to další potvrzení, že ekonomika posiluje a že směřujeme k rychlejšímu růstu," uvedl analytik Peter Cardillo ze společnosti Rockwell Global Capital. "Bohužel přicházejí zprávy z Ukrajiny, kde se situace zřejmě vyhrocuje," dodal.

Dnešní vojenské akce u východoukrajinského Slavjanska si podle proruských separatistů vyžádaly nejméně dvacet mrtvých odpůrců prozápadní vlády. Čtyři mrtvé podle agentury AFP ve svých řadách hlásí armáda. Vzbouřenci u Slavjanska sestřelili bojový vrtulník, jiná armádní helikoptéra raketami zničila nákladní vlak, který se povstalci chystali obrnit a nasadit do bojů o město.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK