Euroskupina vítá rozhodnutí Lisabonu nežádat o dodatečný program

05.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. května (zpravodaj ČTK) - Ministři financí zemí platících eurem dnes uvítali portugalské rozhodnutí opustit mezinárodní záchranný program. Novinářům to po jednání euroskupiny řekl její šéf, nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem. Portugalská vláda je podle něj odhodlána udržet reformní proces v chodu přísnou fiskální politikou a strukturálními reformami.

"Plně podporujeme portugalské rozhodnutí nežádat o žádný dodatečný program," poznamenal Dijsselbloem.

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho v neděli oznámil, že jeho země po opuštění mezinárodního záchranného programu nebude žádat o dodatečnou podporu v podobě preventivní úvěrové linky.

V pátek vláda v Lisabonu oznámila, že země úspěšně prošla poslední kontrolou plnění podmínek mezinárodního záchranného programu a opustit by jej měla 17. května. Portugalsko muselo v roce 2011 kvůli dluhové krizi požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o záchranný úvěrový program v objemu 78 miliard eur (zhruba 2,1 bilionu Kč).

Pomoc podle euroskupiny umožnila Portugalsku vytvořit podmínky pro návrat k růstu a novým pracovním místům. Dokazuje to prý lepšící se podnikatelské prostředí, klesající nezaměstnanost a posilující hospodářský rozvoj.

"Reformní proces v Portugalsku budeme i nadále podporovat," poznamenal šéf euroskupiny.

Loni se portugalská ekonomika vymanila z nejhorší recese od 70. let. Minulý týden Portugalsko uskutečnilo první veřejnou aukci státních dluhopisů od dubna 2011. Úroky u portugalských dluhopisů letos výrazně klesly, což posiluje pozici země v době, kdy si bude muset obstarávat peníze sama na trzích.

Portugalský krok dnes uvítal také předseda Evropské komise José Barroso. "Nebyl to bezbolestný proces - zdaleka ne - ale byl nevyhnutelný," poznamenal s tím, že si cení úsilí a obětí Portugalců. "Jejich odhodlání si zasluhuje náš respekt," podotkl šéf komise, který sám z Portugalska pochází.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK