Americké akcie v pondělí mírně posílily

06.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. května (ČTK) - Americké akcie v pondělí posílily díky příznivým údajům o sektoru služeb ve Spojených státech. Jejich nárůst však zmírnily obavy investorů ohledně stoupajícího napětí mezi Ukrajinou a proruskými separatisty.

Dow Jonesův index se zvýšil o 0,11 procenta na 16.530,55 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,19 procenta na 1884,66 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,34 procenta na 4138,06 bodu, napsala agentura Reuters.

Pondělní údaje Institutu nákupních manažerů (ISM) ukázaly, že tempo růstu aktivity sektoru služeb ve Spojených státech bylo v dubnu nejrychlejší za posledních osm měsíců díky přílivu nových zakázek. Služby zajišťují více než dvě třetiny celkové ekonomické aktivity USA.

Vzhůru zamířily například akcie technologického gigantu Apple, jejichž cena poprvé od října 2012 uzavřela nad hranicí 600 dolarů. Akcie farmaceutického gigantu Pfizer naopak oslabovaly, protože čtvrtletní tržby společnosti zaostaly za očekáváním analytiků. Pokles utrpěly také akcie maloobchodního řetězce Target, jehož generální ředitel odstoupil v důsledku skandálu kolem rozsáhlé krádeže údajů z platebních karet zákazníků.

Na devizovém trhu se americký dolar propadl na dvoutýdenní minimum vůči japonskému jenu. Slabé údaje o čínské ekonomice zvýšily averzi investorů vůči riziku a podpořily poptávku po jenech, které jsou považovány za bezpečnou investici. Dolar vůči jenu sestoupil až na 101,86 JPY, tedy na nejnižší úroveň od 17. dubna. Euro zůstalo vůči dolaru téměř beze změny na 1,3877 USD.

K oslabení dolaru vůči jenu přispělo rovněž napětí kolem ukrajinské krize, které posiluje zájem o bezpečné investice, například o dluhopisy americké vlády. Úroky u těchto dluhopisů tak klesají, což snižuje atraktivitu dolaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK