Provozní ztráta aerolinek Lufthansa klesla téměř o třetinu

06.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 6. května (ČTK) - Největší letecký přepravce v Německu, společnost Deutsche Lufthansa, snížil v prvním čtvrtletí provozní ztrátu téměř o třetinu na 245 milionů eur (téměř sedm miliard Kč) z 359 milionů eur před rokem. Firma dnes také potvrdila, že v celém letošním roce počítá s provozním ziskem od 1,2 do 1,5 miliardy eur.

Čtvrtletní ztráta byla o něco vyšší, než očekávali analytici. Ti ji v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na 234 milionů eur. Celkové tržby v prvním čtvrtletí meziročně klesly o 2,5 procenta na 6,5 miliardy eur. Firmě se nicméně podařilo snížit i náklady, a to díky rozsáhlému restrukturalizačnímu programu s názvem SCORE.

Aerolinky Lufthansa v letošním roce zasáhla série stávek, které podniku způsobily celkovou škodu zhruba 70 milionů eur. Nejvážnější dopady měla třídenní stávka pilotů na počátku dubna. Kromě protestní akce pilotů se Lufthansa potýkala také se stávkami bezpečnostního personálu a letištních zaměstnanců.

Spor s odborovým svazem pilotů Vereinigung Cockpit o kolektivní smlouvu se navíc dosud nepodařilo vyřešit a piloti už dali najevo, že jsou připraveni stávku zopakovat. Finanční ředitelka Lufthansy Simone Menneová dnes uvedla, že jednání s piloty jsou konstruktivní. Dodala však, že další stávky nemůže vyloučit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK