ČSÚ: Zahraniční obchod skončil v březnu přebytkem 23,8 miliardy

06.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Zahraniční obchod České republiky skončil v březnu v národním pojetí podle předběžných údajů přebytkem 23,8 miliardy korun, což představovalo meziroční přírůstek o 8,9 miliardy. Příznivý vliv na celkovou bilanci měl především meziroční růst přebytku strojů a dopravních prostředků a pokles deficitu bilance minerálních paliv. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Meziroční růst přebytku strojů a dopravních prostředků byl 8,5 miliardy korun, a to zejména díky zvýšení přebytku bilance silničních vozidel o stejnou hodnotu. Deficit bilance minerálních paliv v březnu meziročně klesl o 3,2 miliardy Kč. Naopak nepříznivě celkové saldo ovlivnilo prohloubení schodku bilance s chemickými výrobky o 3,7 miliardy korun.

Metodika národního pojetí reflektuje změnu vlastnictví mezi domácími a zahraničními subjekty, ne pouze pohyb zboží přes hranice například i mezi vlastnicky propojenými firmami se sídlem v zahraničí. Dříve ČSÚ používal přeshraniční metodu, nová metodika výpočtu podle statistiků lépe odráží skutečný výkon domácí ekonomiky.

Bilance českého zahraničního obchodu se státy EU skončila v březnu přebytkem 56,3 miliardy Kč a byla tak meziročně o 9,1 miliardy korun vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 200 milionů. Kč na 31,4 miliardy korun.

Za celé první letošní čtvrtletí dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 50,1 miliardy Kč, což představovalo meziroční zvýšení o 16,1 miliardy korun. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 16,1 procenta a dovoz o 14,4 procenta.

ČSÚ dnes zveřejnil i čísla odpovídající starší metodice, tedy přeshraničnímu pojetí. Podle předběžných údajů se takto počítáno v březnu meziročně vývoz zvýšil o 17 procenta a dovoz o 12,1 procenta. Celkový vývoz zboží v přeshraničním pojetí dosáhl hodnoty 306,2 miliardy korun a dovoz 257,1 miliardy Kč.

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků meziročně vzrostl o 22,6 procenta na 30,9 miliardy Kč, zvýšil se především vývoz silničních vozidel (o 14,6 miliardy Kč), elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 5,3 miliardy Kč) a strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu (o 3,1 miliardy Kč).

Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků byl meziročně vyšší o 17,6 procenta v hodnotě 16,2 miliardy korun, z čehož nejvyšší přírůstky byly u silničních vozidel (o 5,9 miliardy Kč), elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 3,5 miliardy Kč) a strojů a zařízení k výrobě energie (o 2,3 miliardy Kč).

Dovoz minerálních paliv meziročně klesl o 23,1 procenta na 5,7 miliardy korun. Dovoz ropy se snížil o 4,7 procenta hodnotově a o 5,5 procenta naturálně. Dovoz zemního plynu klesl o 56,7 procenta hodnotově a o 52,6 procenta naturálně.

Za celé první čtvrtletí byl v přeshraničním pojetí vývoz vyšší o 16,9 procenta a dovoz o 14,8 procenta.

vrk mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK