Nebankovní firmy poskytly letos klientům o 15 procent více peněz

06.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v prvním čtvrtletí poskytly klientům prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 39,5 miliardy korun, což je o 15 procent více než ve stejném období loni. ČTK o tom informovala ČLFA, která sdružuje 46 firem. O 15 procent stoupl objem financování podnikatelských investic úvěry a leasingem, o čtyři procenta spotřebitelskými úvěry a leasingem a o 15,6 procenta vzrostlo financování factoringem.

"Ve všech oblastech jsme zaznamenali větší objemy než ve stejném období loňského roku. Ve financování firemních investic a provozu můžeme mluvit o výrazném růstu. Jde o velice dobrou zprávu, podnikatelé vidí další vývoj pozitivně a nebojí se investovat, což se příznivě projeví též na celkovém výkonu české ekonomiky," komentovala výsledky předsedkyně představenstva ČLFA Jiřina Tapšíková.

Z celkových 39,51 miliardy korun bylo 31,1 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 8,41 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti.

Téměř polovina firemních investic byla financována prostřednictvím podnikatelských úvěrů, zbylou polovinu si téměř rovným dílem podělily finanční leasing a operativní leasing. V leasingovém sektoru přitom asociace pozorovala pokračování přesunu poptávky od finančního leasingu k leasingu operativnímu.

První tři měsíce roku potvrdily růst objemů leasingových obchodů, který započal už v loňském roce po několikaletém poklesu způsobeném daňovým znevýhodněním finančního leasingu a vlekoucí se recesí. Objem leasingových obchodů členů asociace v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 17,5 procenta. Ještě větší nárůst zaznamenaly podnikatelské úvěry, jejichž objem u 15 největších členských společností meziročně narostl o 18,1 procenta.

Nejvíce kontraktů členové ČLFA uzavřeli na financování automobilů. Na nové silniční dopravní prostředky poskytli 13,19 miliardy korun, z toho 7,66 miliardy bylo určeno na osobní vozy. V porovnání s loňskem si domácnosti vzaly více půjček na nové vozy, naopak počet smluv na ojetá auta poklesl.

Zákazníci z řad soukromých osob nadále upřednostňovali spotřebitelské úvěry před spotřebitelským leasingem. Členové ČLFA jim prostřednictvím spotřebitelských úvěrů poskytli 8,09 miliardy korun (meziroční růst o 4,2 procenta) a pomocí spotřebitelského leasingu 0,32 miliardy Kč (pokles o tři procenta). Celkový objem obchodů v rámci spotřebitelských úvěrů byl v prvním kvartále rozložen mezi revolvingové úvěry (2,81 miliardy korun), osobní půjčky (2,75 miliardy) a financování v místě prodeje, tedy tzv. splátkový prodej (2,53 miliardy).

Kvartální statistiky financování domácností naznačují zvýšený optimismus rodin při nakládání s domácími rozpočty. Lidé si prostřednictvím spotřebitelských úvěrů i nadále půjčovali na ojeté vozy častěji než na auta nová. Ale zatímco v letech recese se postupně rozevíraly nůžky mezi počtem financovaných nových a ojetých osobních automobilů určených privátním zájemcům ve prospěch ojetin, v prvním čtvrtletí po delší době k opačnému pohybu. Počet smluv na nové vozy rostl, na ojeté naopak klesal.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK