OECD zhoršila výhled světové ekonomiky, prognózu pro ČR zlepšila

06.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 6. května (ČTK) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dnes snížila odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,4 procenta z dříve předpokládaných 3,6 procenta. Odhad hospodářského růstu v České republice však zlepšila o 0,1 procentního bodu na 1,2 procenta. Napřesrok by se podle OECD mělo tempo růstu české ekonomiky zdvojnásobit na 2,4 procenta.

Za zhoršením globální prognózy stojí slabší vyhlídky Spojených států a Číny. Odhad letošního růstu čínské ekonomiky organizace snížila na 7,4 procenta z dříve předpokládaných 8,2 procenta. Americká ekonomika by podle nové prognózy měla stoupnout o 2,6 procenta, zatímco dřívější odhad počítal s růstem o 2,9 procenta.

OECD podle agentury Reuters předpokládá, že hospodářský růst v České republice bude v příštích dvou letech zrychlovat díky exportu i domácí poptávce.

Odhad letošního růstu slovenské ekonomiky organizace zvýšila rovněž o 0,1 procentního bodu na rovná dvě procenta. V příštím roce by pak měl růst slovenské ekonomiky zrychlit na 2,9 procenta.

V celé eurozóně nyní OECD odhaduje letošní hospodářský růst na 1,2 procenta namísto dříve předpokládaného jednoho procenta. Napřesrok počítá se zrychlením růstu na 1,7 procenta.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK