Maloobchodní tržby v EU v březnu překvapivě vzrostly

06.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 6. května (ČTK) - Maloobchodní tržby v zemích eurozóny v březnu překvapivě vzrostly a postaral se o to silný vzestup nákupů potravin a nápojů. Růst byl ale v jednotlivých zemích i kategoriích trhu výrazně nevyrovnaný. Plyne to z dnešních údajů evropského statistického úřadu Eurostat.

Tržby, které odrážejí stav poptávky domácností, stouply proti předešlému měsíci o 0,3 procenta a navázaly na únorové zvýšení o 0,1 procenta. Analytici přitom podle ankety agentury Reuters odhadovali pokles o 0,2 procenta. V meziročním srovnání byl maloobchodní obrat vyšší o 0,9 procenta,

Oživení táhl nárůst tržeb z prodeje potravin, nápojů a tabákových výrobků tempem 1,3 procenta, které bylo v této kategorii nejsilnější od června 2011. Naopak prodej nepotravinářského zboží se snížil o 0,3 procenta.

Tržby ve Francii vykázaly prudký nárůst o 2,3 procenta a meziročně byly vyšší o 2,4 procenta. V sousedním Německu naopak obrat maloobchodu proti únoru klesl o 0,7 procenta a ve srovnání s březnem 2013 posílil o 0,8 procenta. V meziročním srovnání rostly tržby všech zemí eura kromě Španělska, Slovinska, Finska a Malty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK