Ceny ropy mírně oživují, trh sleduje Ukrajinu a zásoby

06.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po pondělních ztrátách mírně rostou, severomořská ropa Brent se dočasně dostala nad 108 dolarů za barel. Trh podporují události na Ukrajině a nejistota kolem obnovení libyjského vývozu. Investoři se také zaměřují na vývoj ropných zásob v USA.

Brent krátce po 16:00 SELČ posílil o zhruba deset centů na 107,75 USD za barel a předtím jeho cena vystoupila až na 108,21 dolaru. Americká lehká ropa WTI zpevnila o čtvrt dolaru na 99,73 dolaru za barel.

Ukrajinská armáda stupňuje na východě země boje proti proruským povstalcům, kteří sestřelili další vojenský vrtulník. Kyjev rovněž vyslal speciální síly do Oděsy, aby zastavil šíření separatistických nálad na jihu.

V Libyi sice povstalci v uplynulých dnech ukončili blokádu velkého ropného pole Al Šarara, to ale zůstává nadále uzavřené. Nové protesty také zastavily provoz na dalších dvou ropných polích na východě země. V současnosti činí celková produkce ropy v Libyi 250.000 barelů denně ve srovnání s úrovní asi 1,4 milionu barelů před loňským vypuknutím nepokojů a povstaleckých aktivit.

Trh se dnes večer a ve středu zaměří na údaje o vývoji zásob na americkém trhu. Analytici podle agentury Reuters odhadují, že minulý týden se zásoby ropy dál zvýšily o 1,5 milionu barelů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 107,75 107,67 New York - Nymex WTI červen 99,73 99,49

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK