Švýcarsko a Singapur se připojily k výměně daňových informací

06.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 6. května (ČTK) - Švýcarsko a Singapur se dnes připojily k rozrůstající se skupině zemí, které si budou vyměňovat finanční údaje o svých občanech k daňovým účelům. Je to další průlom v boji proti bankovnímu tajemství, sdělila dnes Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Dohodu o výměně informací o daních podepsalo již 47 zemí světa. Vlády si budou jednou ročně automaticky sdělovat informace o bankovních účtech daňových poplatníků, příjmech z dividend, úroků a prodejů.

"Je to jasný konec bankovního tajemství zneužívaného k daňovým účelům," řekl novinářům podle agentury Reuters ředitel daňového oddělení OECD Pascal Saint-Amans. "Znamená to, že vlády budou moci reálně zhodnotit, kolik jim na daních dluží ti, kdo si myslí, že se mohou schovat v jiných jurisdikcích," dodal.

Švýcarsko a Singapur jsou největšími "offshorovými" destinacemi pro ukládání peněz na zahraničních kontech. Švýcarsko je se dvěma biliony dolarů (asi 40 bilionů korun) aktiv stále největší. Singapur jej ale pod vlivem globálního tlaku na zásahy proti daňovým únikům a zpřísnění regulace brzy předstihne, předpověděla loňská studie finančních expertů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK